جرمگیری با امواج اولتراسونیک
- 1401 شهریور 21, دوشنبه
- مطالب آموزشی
- 1 نظر
- 1995 بازدید
جرمگیری زیر لثه ای با اولتراسونیک:
در قسمت بالای لثه دسترسی انسان جهت تمیز کردن ، مسواک زدن و رعایت بهداشت وجود دارد. در قسمت شیار لثه ای و زیر لثه است که به سختی میتوان آن را تمیز کرد. یا با روش هایی مانند روش modified bass با مسواک زدن آن را تمیز نمود که برای اکثریت مردم کشور ما استفاده از این روش مسواک زدن جهت رعایت بهداشت شیار لثه ای، بسیار دشوار است.
بنابراین پلاک و جرم در زیر لثه باقی می مانَد و عملا جرمگیری ِ صِرف بالای لثه ای کفایت نخواهد کرد ، چون علت مشکلات که همان پلاک باکتریال روی دندان است در شیار لثه ای و بصورت جرم های زیر لثه ای باقی می مانَد، راهکار آن استفاده از روش های مختلفی است که روش روتین ، استفاده از امواج اولتراسونیک برای جرمگیری زیر لثه ای میباشد.
مسلما جرمگیری زیر لثه ای زمان بیشتری از درمانگر خواهد گرفت. و همچنین بخاطر آنکه امواج اولترا سونیک به جرم های زیر لثه اثر می کند ، لثه مقداری آزرده خواهد شد. که این آزردگی را در جرمگیری های بالای لثه ای که هیچگونه تماسی بین وسایل دندانپزشکی و لثه وجود ندارد، شاهد نخواهیم بود.
نیاز به تزریق بی حسی در جرمگیری های زیر لثه ای با اولتراسونیک عموما وجود ندارد. تجربیات ما نشان می دهد چیزی حدود 95% درصد از بیماران نیازی به تزریق بی حسی دندانپزشکی جهت جرمگیری های زیر لثه ای ندارند. نهایتا از یک دهانشویه تسکین دهنده ی بسیار ساده و رایج جهت تسکین به مدت محدود مخاط دهان جهت درمان جرمگیری اولترا سونیک زیر لثه ای که غیر لیدوکائین یا بنزوکائین می باشد، استفاده می شود. دهانشویه حدود پنج دقیقه در دهان نگهداشته می شود. این دهانشویه اثرات آنتی باکتریال ندارد بلکه صرفا جهت تسکین مخاط و محیط دهان می باشد. معمولا آزردگی لثه در حین پروسه جرمگیری توسط این دهانشویه در آستانه تحمل اکثریت قریب به اتفاق بیماران می باشد و نیاز به تزریق بی حسی وجود نخواهد داشت.
نکته پایانی
نکته پایانی و بسیار مهم که باعث عدم توجه کافی بیماران به درمان های جرمگیری که در خط اول تمامی درمان های دندانپزشکی به عنوان بهداشت دهانی هستند، می باشد آن است که جرمگیری دندان ها اگر توسط درمانگر با مهارت و آموزش دیده و با تجربه و با نحوه ی صحیح استفاده از وسایل و تکنولوژی های دندانپزشکی صورت بگیرد، هیچگونه آسیبی به دندان، مینا ، ایجاد خط یا خراش روی سطح دندان ها یا مینا وارد نمی آورد . تفکر عامه مردم که جرمگیری غلط ، میتواند منجر به ایجاد خط و خش بر روی مینا شود تفکر صحیحی است چرا که متاسفانه در گذشته استفاده از وسیله های مربوطه که روتین ترین آن، امواج اولتراسونیک می باشد توسط برخی افراد به درستی صورت نمی گرفت و استفاده صحیح از دستگاه ها رخ نمی داد و باعث ایجاد خط و خش بر روی دندان ها می شد.
ولی توسط درمانگر ماهر و با تجربه و کسی که طرز استفاده از وسایل درمانی خود را میداند، ابدا جای نگرانی وجود ندارد. و این وسایل، safe و ایمن هستند و باعث صدمات بر روی دندان نخواهند شد. مگر آنکه، استفاده توسط درمانگران بدون دانش کافی صورت گیرد.
امیدوارم که توانسته باشم اطلاعات لازم را در ارتباط با لزوم جرمگیری، در ارتباط با حساسیت های دندانی پس از جرمگیری و نحوه مدیریت و برطرف کردن آن ، راجع به دردناک بودن یا نبودن یا نیاز نداشتن به بی حسی در اکثریت بیماران حین پروسه جرمگیری و همینطور تفکر عامه راجع به صدمات جرمگیری که اکنون با آموزش های صحیحی که به درمانگران داده می شود این تفکر اکنون اشتباه است و مربوط به دهه های گذشته بوده است را در اختیار شما عزیزان قرار داده باشم.
به امید اینکه پروتکل های بهداشت دهان و دندان خود را که شامل روش های صحیح مسواک زدن و نخ دندان کشیدن و گاها استفاده از واتر جت می باشد ، رعایت بفرمایید.
با توجه به ژنتیک ، نوع بزاق ، رژیم غذایی ، میزان بهداشت دهان و دندان و محل جغرافیایی سکونت ، نیاز به جرمگیری بین 6 ماه تا سالی 1 بار در انسانها وجود خواهد داشت. چکاپ های دور ه ای دندانپزشکی به این منظور لازم و شایسته می باشد. اگر این نوشته مورد توجه شما قرار گرفت و به اطلاعات شما افزود و باعث شد که تصمیمات بهتری در رابطه با سلامت دهان و دندان خود بگیرید. لطفا آن را برای خانواده، دوستان و عزیزان خود به اشتراک بگذارید.
با احترام دکتر حسین برجیان
✔️جراح-دندانپزشک–ایمپلنتولوژیست
✔️فلوشیپ تخصصی لیزر دندانپزشکی از دانشگاه جنوا
✔️مسترشیپ دندانپزشکی زیبایی از دانشگاه نیویورک
✔️دکترای دندانپزشکی از دانشگاه سراسری اصفهان
✔️سخنران بین المللی و مولف کتاب یک دهه با لیزر دندانپزشکی
✔️بنیانگذار موسسه پیشگام دندانپزشکی نجم
✔️و مرکز تخصصی لیزر دندانپزشکی نجم